2019-01-15

Ezekkel a szokásokkal lesz nyugodt az éjszakád!

Szeretnél kipihentebb lenni és jobban aludni? Az alvás minősége nem mindenképpen akkor dől el, mikor lehunyod a szemed, hanem már jóval előtte! Összegyűjtöttünk néhány szokást, amikkel jobban és nyugodtabban telnek majd az estéid és te is frissebben nyitod majd ki a szemed reggelente!
 

Semmi elektronika!

Egy órával elalvás előtt kerüljük az elektronikai eszközöket! Vagyis se televízió, se okostelefon, se tablet! A legrosszabb, ha elalvás előtt még dolgozunk, és például válaszüzeneteket fogalmazunk meg a kütyünkön. Ám nem csak a munka tiltott már ilyenkor, eszközeinket szórakozásra sem ajánlott már használni. A lefekvés előtti egy óra legyen a csendé és nyugalomé. Hogy hogyan? Erre is van tanácsunk…

 

Olvassunk!

Ha szakmai értekezést olvasunk, ha szórakoztató irodalmat, agyunknak mindenképpen jót teszünk és a kreativitásunkat is erősítjük. Nem beszélve arról, hogy az alvás előtti olvasás egyfajta meditáció is lehet. Puha ágy, meleg szoba, csend – semmi háttérzaj vagy háttérzene! – és egy érdekes, vagy könnyeden szórakoztató könyv. Ráadásul mindig lesz beszédtémánk is!
 

Írjunk!

Ahogy az olvasás, úgy az írás is segít. Írjuk ki magunkból gondolatainkat, vezessünk naplót vagy akár tervezzük meg a következő napot és állítsunk össze egy listát teendőinkről. Figyelem! Mindezt ne telefonunkon, laptopunkon vagy tabletünkön tegyük! Vegyünk kezünkbe egy tollat és egy szép határidőnaplót vagy naptárat. Modern napjainkban maga a kézírás is pihentető élmény lehet.
 

Egy pohár víz

Mint azt mindannyian tudjuk, a hidratálás kivételesen fontos szervezetünk számára. Ezért fontos napközben minél több vizet inni és olyan gyümölcsöket is fogyasztani, melyek tele vannak nedvességgel – ilyen például az uborka vagy az alma. Ám gondoskodjunk arról, hogy szervezetünknek alvás közben is jusson elég folyadék: lefekvés előtt igyunk egy pohár tiszta vizet – semmi cukros üdítő, vagy koffeintartalmú folyadék, mint te vagy kávé – és készítsünk ágyunk mellé egy újabb pohárral. De túl sok vizet se igyunk: lehetőleg ne szakítsuk meg alvásunkat az éjjel közepén egy látogatással az illemhelyre.

 

Csak semmi szundi!

Te is szereted nyomogatni a szundi gombot a telefonodon, ha itt az ideje a felkelésnek? Valójában ez nem a legjobb szokás, hiszen az ekkor nyert 10-15 percnyi alvásoktól valójában abszolút nem leszünk kipihentebbek, viszont sokkal nagyobb eséllyel fogunk majd elkésni a munkahelyünkről és megnehezítjük magunknak a felkelést is. Inkább gondolkodjunk reálisan, mikor beállítjuk az ébresztőt! Vegyük figyelembe, mennyi alvásra van valóban szükségünk és mikor tudunk könnyen felkelni, szundi nélkül.

 

Legyen menetrend!

Nagyon fontos, hogy nagyjából mindig ugyanakkor feküdjünk le aludni. Ha az alvásra – és ezzel együtt a felkelésre – is van egy menetrendünk, jót teszünk a biológiai óránknak. Emellett könnyebben is tudunk tervezni, hiszen az ágybabújás állandó, biztos program lesz a nap folyamán, amihez igazodni tudunk a mindennapokban. Plusz ami a legfontosabb: biztosítjuk szervezetünknek, hogy garantáltan megkapja az elegendő alvásmennyiséget!