5 tavaszi fogás amit mindenki imádni fog
Picinyeim, elérkezett a jó idő, búcsút inthetünk a nehéz ételeknek, ugyanis a kincseket rejtegető polcaim a boltban roskadásig vannak finomabbnál finomabb PIROS termékekkel és mindig friss alapanyagokkal. Mutatok nektek 5 könnyed tavaszi receptet, főszerepben a spárgával, brokkolival, korianderrel, metélőhagymával, azaz a tavasz sztárjaival! Tartsatok velem!
1. Rakott spárga
Hozzávalók
- 50 dkg zöld spárga
- 40 dkg darált marhahús
- 15 dkg barnarizs
- 2 dl PIROS tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- olívaolaj
- pirospaprika
- só
- PIROS őrölt feketebors
Elkészítés
Először is tisztítsd meg a spárgát, majd törd le az alsó részét, és forró vízben főzd néhány percig. Miután kiszedted, a vizébe tegyél némi sót, majd szórd bele a rizst, főzd puhára, és tedd félre. A vöröshagymát és a fokhagymát kockázd fel, és olajon dinszteld meg.
Add hozzá a marhahúst, szórd meg pirospaprikával, és ízlésed szerint fűszerezd sóval, borssal. Egy jénai tálat vajazz ki, és az aljába tedd bele a spárgák felét. Tegyél rá egy réteg rizst és egy réteg húst. A tetejét borítsd be spárgával, majd locsold meg tejföllel. Előmelegített sütőben süsd meg.
2. Metélőhagymás kifli
Hozzávalók
- 2 dkg élesztő
- 1 mokkás kristálycukor
- 1/2 dl tej
- 15 dkg PIROS liszt
- 1 dl PIROS joghurt
- 1 tojás
- 1/2 dl olaj
- csipet só
- 15 dkg margarin
- 1 kiskanál só
- 60 g metélőhagyma
- 1 tojássárgája
- napraforgómag vagy tökmag
Elkészítés
Az élesztővel, a langyos tejjel és a cukorral kovászt készítünk.
A liszthez hozzáadjuk a joghurtot, a tojást, az olajat, a sót és végül az előre elkészített kovászt. Dagasszunk belőle tésztát, majd 1 órán át kelesztjük. Közben a metélőhagymát apróra vágjuk, a sóval és a lágy margarinnal összekeverjük.
A megkelt tésztát négy részre osztjuk. Mindegyiket nyújtsuk egyforma méretű vékony körlappá. Egyet kenjünk meg a metélőhagymás margarin felével, borítsunk rá egy másik lapot, végül éles késsel vágjuk cikkekre majd tekerjük fel őket. Negyed órát pihentessük, majd kenjük be tojássárgájával, szórjuk meg magvakkal. 200 fokon süssük 10-15 percig.
3. Rakott brokkoli
Hozzávalók
- 25 dkg gomba
- 15 dkg rizs
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 fej kelkáposzta
- 1 brokkoli
- 1 nagy PIROS tejföl
- 1 zöldpaprika
- vaj
- ételízesítő
Elkészítés
A kelkáposztát és a brokkolit ételízesítős vízben pároljuk. A káposztát szedjük leveleire, és egy jénai tál alját béleljük ki vele. A gombát szeleteljük fel, és pici olajon pároljuk meg, majd a főtt rizzsel keverjük össze. Ezt a keveréket tegyük rá a káposztalevelekre, majd rétegezzük rá a felkarikázott zöldpaprikát, végül a darabokra szedett brokkolit. Öntsük le PIROS tejföllel, és szórjuk meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben süssük meg.
4. Korianderes édeskömény saláta
Hozzávalók
- 2 db édeskömény
- fél csokor koriander
- fél citrom leve
- 1 db citrom reszelt héja
- 4 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- PIROS őrölt feketebors ízlés szerint
- 20 g parmezán sajt
Elkészítés
És most egy nagyon könnyed későtavaszi fogás következik, amihez kiválóan passzol, mondjuk a csirkemell, de önmagában is zamatos és egészséges fogás.
Az édesköményt először is félbevágjuk. Kivágjuk a közepét majd felkockázzuk. A koriandert miután felaprítottuk, az édesköményre szórjuk. Ráreszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk a levét, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. El is készültünk vele. Ugye nem volt nehéz? Akkor jöjjön a következő!
5. Citromos spárgakrémleves
Hozzávalók
- 1 csomag zöld spárga
- 1 csomag újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- 2 dl PIROS tejföl
- só
- 1 tk ételízesítő
- PIROS őrölt feketebors
- 1 ek olívaolaj
- 8 dl víz
Elkészítés
Ismét a spárga a késő tavasz ásza. A spárgát először meghajlítjuk, a fás részeit letörjük, leszedjük. Gyorsan mossuk is meg és vágjuk le a bimbóit – viszont ne dobjuk ki, erre még szükségünk lesz – és daraboljuk fel.
Az újhagymát vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk. Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt újhagymát, és pár percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a feldarabolt spárgaszárat, majd összekeverjük, és tovább pároljuk.
Közben hozzáreszeljük a citromhéjat, belenyomjuk a citromlevet, alaposan összekeverjük, majd felöntjük a vízzel. Ezután ízlés szerint megsózzuk, -borsozzuk, majd roppanósra főzzük a szárrészt. Ekkor a leveshez adjuk a félretett bimbókat, majd pár perc alatt roppanósra főzzük.
Amikor a bimbók roppanósra, a szárrész pedig puhára főtt, a levest levesszük a tűzről, majd kiszedjük a bimbókat, és ismét félretesszük.
A leveshez ezután hozzáadjuk a PIROS tejfölt, és következik a botmixeres pépesítés. Ha ezzel is megvagyunk, tegyük vissza a tűzre, forrásig főzzük. Ha felforrt, tegyük vissza a bimbókat, és készen is vagyunk!
Picinyeim, remélem meghoztam a kedveteket a tavaszi sütés-főzéshez. Ha az időm és a boltvezetői teendőim megengedik, mindig a konyhában sertepertélek. Persze nagyon sokat tanulok tőletek, amiket meséltek a boltban nekem, azt a sok-sok tudást én is hasznosítom a konyhában. Ennek a gyümölcse ez a néhány recept is. Nektek mi a kedvenc tavaszi receptetek? Küldjétek el Facebookon nekem, és ha időm engedi biztosan elkészítem!
Puszi,
Icuka