2018-01-09

5+1 jó szokás 2018-ra Erzsitől

Drágáim! Az újév első hetei mindig ugyanúgy kezdődnek: megfogadunk rengeteg dolgot, amiktől majd új emberek leszünk, majd végül szép lassan az összes tervünkről leteszünk és minden megy ugyanúgy, mint tavaly. Csak talán kicsit csalódottabban, hogy már megint nem sikerült. Ám nem kell, hogy minden fogadalom vége a feladás legyen! Hoztam nektek 5+1 tippet, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból!

1.    Írjunk listát!

A siker egyik titka a jó időbeosztás, életeim! A nap elején mindig írjunk egy listát azokról az elintéznivalókról – legyenek azok munkahelyiek vagy otthoniak– amikkel mindenképpen végezni szeretnénk aznap. Figyelem! Legyünk tudatában annak, hogy valami mindig közbeszólhat! Éppen ezért mindig csak a rendelkezésünkre álló idő felét osszuk be! A másik fele mehet a váratlan feladatokra. Vagy ha olyan nincs… Akkor magunkra… és például egy jó könyvre!

2.     Ne halasztgassunk!

Melyikünk ne mondta ki valaha életében azt, hogy „Majd holnap ráér” vagy hogy „Majd holnaptól így csinálom!” Nyilván a boltban nem mondok ilyet, hiszen ott semmi sem várhat, de otthon bizony megesik, hogy én is elodázok valamit, ami aztán lehet soha nem lesz megcsinálva. De tudjátok mit figyeltem meg? Ha veszünk egy nagy levegőt és nekiállunk az előttünk álló feladatnak, két percen belül rá fogunk jönni, hogy nem is olyan nagy dologgal állunk szemben és a másnapra felszabaduló szabadidőnk tudata óriási örömmel fog eltölteni minket. Tudjátok mit? Kezdjük most! Amint vége ennek a cikknek azonnal csináljunk meg valamit, amit elhalaszthatnál holnapra. Gyakorlat teszi a mestert!

3.    Olvassunk többet!

Ti is voltatok már úgy, hogy csak görgettétek a mobilotokat, majd több óra után eszméltetek rá, hogy igazándiból nem is csináltatok semmi hasznosat? Félreértés ne essék, nincs azzal semmi baj, ha néha belefér egy kis semmittevés, de azért jó, ha szabadidőnkben is építjük elménket és személyiségünket, ugye? És hogy erre mi a legjobb megoldás? Hát az olvasás! Amint végeztünk ezzel a cikkel, írjunk össze 12 darab könyvet – lehet valami új bestseller, de egy klasszikus is, amit sajnálunk, hogy eddig kihagytunk – és osszuk be őket a következő évre. Tudom, hogy egy hónap alatt több könyvvel is elbírunk, de ne feledd: ennyit biztosan tudunk teljesíteni, plusz mindig jönnek majd újabb és újabb ajánlások ismerősöktől, amikre ugyancsak kell időt szakítunk!

4.     Tegyük otthonosabbá környezetünket!

Minden hónapban tegyünk félre egy előre meghatározott kisebb összeget, amiből vásároljunk valami kedves kiegészítőt otthonunkba. Vagy gyűjtögessünk és néhány hónap múlva vegyünk valami nagyobb dolgot! Mindannyian tele vagyunk ötletekkel, amik valahogy sose valósulnak meg. Én például régóta akarok egy jó nagy diszkógömböt a nappaliba, mert bizony pénteken, ha én áthívom a kolleganőket, olyan bulit csapunk, amihez kellenek a fények! Az én célom tehát júliusig egy jó nagy diszkógömb. Mi lesz a te első terved?

5.    Együnk több gyümölcsöt!

…És zöldséget! Édeseim, az interneten nemcsak vicces macskavideók vannak ám, hanem például hasznos infografikák is a különböző idénygyümölcsökről és zöldségekről. A cikk után azonnal nyomtassunk ki egy ilyen összeállítást, majd minden hónapra jelöljünk ki egy zöldséget vagy gyümölcsöt, amit biztosan nagyobb mennyiségben fogunk fogyasztani. Ha pedig van rá időnk, már most keresgélhetünk hozzájuk recepteket is!

+1 Spóroljatok időt!

Néhány napig figyeljük szorgosan az órát és vezessétek egy táblázatban! Hamar rá fogunk jönni, hogy mennyi időt is pazaroltunk el felesleges dolgokra és mennyi mindent tudnátok sokkal hatékonyabban is megcsinálni.  Ha pedig ügyesen gazdálkodsz pihenni is biztosan marad időd majd!