2018-06-18

Így lesz tökéletes a piknik!

Picinyeim! Itt a jó idő, végre kicsit kimozdulhatunk a szabadba egy kedves piknikkosárral vagy hűtőládával és tarthatunk egy nagy közös pikniket szeretteinkkel – vagy a munkatársakkal! De milyen elemózsiával készüljünk a piknikre, és mire figyeljünk oda, hogy biztos tökéletes legyen a kikapcsolódás? Hoztam néhány tippet, hiszen Icuka mindenben segít!

Saláták

 

Ha salátát akarunk vinni, inkább kerüljük a tojást, mint alapanyagot vagy hozzávalót, az ugyanis könnyedén romlik, vagy ha ragaszkodunk hozzá, akkor azt együk meg először. Bánjunk óvatosan a klasszikus salátákkal is: a salátalevelek és különböző zöldségek a melegben gyorsan megbarnulnak, elfonnyadnak és keserűek lesznek. Ha mindenképpen szeretnénk vinni zöldsalátát, készítsük el az utolsó pillanatban és tartsuk minél hidegebben! Vagy hogy vicces legyek: tegyük hidegre!

Tökéletes választás viszont a burgonyasaláta, melynek hozzávalói viszonylag jól tűrik a meleget! Ha nem kedveljük annyira a túlzott szénhidrát fogyasztást, legyünk bátrak és készítsünk salátát édesburgonyából! Tökéletes fogás lehet még a paradicsomsaláta is, bár itt vigyázzunk a csomagolással, hiszen egy igencsak lédús finomságról beszélünk. Nehogy kiboruljon!

Remek lehetőségek rejlenek a tésztasalátákban is: egyszerűek elkészíteni és ha rendesen összeérnek az ízek, csodálatos fogások, akár köretként, akár salátaként, akár önmagukban. Persze itt is figyeljünk a belekerülő tejtermékekre! Legyen kellően lehűtve és ne hagyjuk túl sokáig a napon!

Emellett pedig ne feledkezzünk el a gyümölcssalátákról sem! Igaz, az már inkább édesség!

 

Szendvicsek

 

A szendvicseknél a legjobb, ha megpirított kenyérből készítjük őket, hiszen a cipekedés alatt a normál kenyér könnyedén átázhat. Bár néhány óra alatt nem lehet komoly probléma semmilyen felvágottal, ettől függetlenül maradjunk inkább a kolbászoknál és szalámiknál, baconnél vagy akár otthon grillezett husiknál, melyek sokkal nehezebben romlanak meg. A szendvicsekből a legjobb, ha készítünk sajtos és sajt nélküli változatokat is. Először természetesen a sajtosakat fogyasszuk el!

 

Sós finomságok

Ropogtatnivaló? Jöhet! A sós ropogtatnivalók nem fognak megromlani, így azoknál nem kell annyira óvatosnak lennünk. Ám arra gondoljunk, hogy a sós finomságok ne legyenek túl sósak, hiszen nagyobb mennyiség esetén túl gyorsan fogunk megszomjazni, ami miatt gyorsan elfogyhat a folyadék. Próbáljunk saját készítésű sós süteményeket vinni az alkalomra: ne terheljük a természetet chipses zacskókkal, inkább süssünk valami finomat. Akár közösen, hogy már a készülődés is jó élmény legyen!

 

Édességek

 

Az édességeknél inkább koncentráljunk a kekszekre. A legtöbb sütemény sajnos könnyen megsérülhet utazás közben, és a végén kanállal kell őket elfogyasztani, arról nem is beszélve, hogy könnyen megromolhatnak, ellentétben a szárazabb kekszekkel. Ha pedig mégis viszünk klasszikus süteményt, hanyagoljuk a krémesebb fajtákat. Vigyünk inkább pitét, palacsintát, fánkot… És gyorsan fogyasszuk el őket. Tudjátok… A meleg miatt!

Persze nem muszáj mindig édességekben gondolkodni: a felvágott gyümölcsök mindig finom elemózsiák lehetnek és ha még hidegek, frissítőek is…

 

Frissítők

Apropó frissítők! Jó, ha van nálunk néhány klasszikus üdítő, de mindig legyen nálunk egyszerű ásványvíz is! Ha mindenképpen szeretnénk alkoholt is vinni, kerüljük a röviditalokat, inkább válasszuk a bort, pezsgőt, vagy a piknikek nagy klasszikusát, a sangriát! Persze csak mértékkel a nagy melegben! Emellett egy termoszban okos ötlet lehet egy kis kávéval is készülni!

 

Egyéb fontos tanácsok

 

Fontos szabály, hogy sose pakoljunk olyat, ami könnyedén romlandó! Persze, a hűtőtáska mindent hidegen tart, de egy idő után a hűtőtáskából kikerülnek a finomságok és könnyedén a szabadban is maradnak. Épp ezért figyeljünk két dologra: mielőtt bepakoljuk az elemózsiát, mindig alaposan hűtsük le és hidegen kerüljön a tárolóba. Ha pedig egy szendvics vagy saláta már több mint két órája a tűző napon van, inkább már ne falatozzunk belőle. Jobb az óvatosság!

Mindig alaposan ellenőrizzük, hogy az üvegek és tárolódobozok megfelelően záródnak-e. Nincs is annál rosszabb, mint mikor éhesen kinyitjuk a miniéléskamránkat és egy nem megfelelően lezárt saláta vagy üdítő minden ropogtatnivalót és szendvicset eláztatott, arról nem is beszélve, hogy a doboz alján maradó lé a tűző napon nagyon gyorsan megbüdösödik és otthon kellemetlen élmény lesz a takarítás.

Sose felejtsünk el megfelelő mennyiségű szalvétát vinni! Jobb, ha bekészítünk egy egész csomagnyit. Ki tudja mikor lesz rá szükség. Lehet, hogy a kezünket kell majd alaposabban megtörölni, vagy a dobozt, ha baleset történik az ételekkel!

Hagyjuk a műanyagot! Ha már a természetben szeretnénk szórakozni, tiszteljük is meg! Műanyag tányérok helyett használjunk papírtányérokat, műanyag evőeszközök helyett vigyünk otthonról fémet, a műanyag poharak helyett pedig szintúgy válasszuk az otthoni poharakat. Rendes borospohárból úgyis elegánsabb borozni a kockás terítőn, nem?

Legyen nálunk lefagyasztott víz! Bizony, nagyon is hasznos lehet, ha van nálunk néhány félliteres jéggé fagyott víz. Egyrészt segítenek az ételek hidegen tartásában, másrészt miután felolvadtak még hidegen fogyaszthatók órákon keresztül, ha a többi üdítő már túlságosan megmelegedett… vagy elfogyott.