2018-02-13

Tervezzünk okosan előre péntügyeinkkel!

Nehezen indul az év anyagilag? Sokan most szembesülnek azzal, hogy a karácsonyi időszakban felvett hitelek mennyire meg tudják nehezíteni a következő évet az anyagiak terén. De hogyan tudunk jobban előrelátók lenni, hogy később ne akadjanak pénzügyi gondjaink?

Az újévi fogadalmaink által legtöbbször az életmódunkon szeretnénk változtatni: sportosabbak akarunk lenni, le akarunk szokni egy káros tevékenységről, vagy akár egyszerűen többet akarunk olvasni vagy pihenni. Februárra már alapvetően láthatjuk, hogy fogadalmainkból mit sikerül teljesíteni és mit nem, függetlenül attól, hogy mennyire aprólékosan is terveztük meg új életünket. Ám a fogadalmaknak van egy nagyon jó tulajdonsága: mindig lehet újakat kitalálni és mindig újra is lehet őket kezdeni.

Fogjuk hát a hitelek törlesztéséből eredő rossz élményeket és használjuk őket arra, hogy tanulságként alakítsunk ki belőlük egy új fogadalmat. Akár már most! A tapasztalatokból kiindulva ugyanis könnyen beláthatjuk, hogy egy kis tudatos előtervezéssel és odafigyeléssel okosabban is tudunk bánni pénzünkkel és el tudjuk kerülni a későbbi nehéz helyzeteket. Nem kell egyedül megoldanunk a tudatos tervezést: a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátora különböző tájékoztatókkal és kalkulátorokkal tud hatásos segítséget nyújtani.
De hogyan is kezdjünk neki a tudatos pénzügyi tervezésnek?

Először is érdemes a pénzügyek terén tiszta lappal indítani! Készítsünk egy háztartási költségvetést, amivel könnyedén követhetjük a pénzünk mozgásait, vagyis hogy mennyi összeget pontosan mire is költünk. Ezáltal a család pénzügyei is átláthatóbbak és kiszámíthatóbbak lesznek.

A költségvetés elkészítésénél semmiképpen sem csak egy hónapban gondolkodjunk, a legjobb, ha azt hosszabb távra, akár egy teljes hónapra elkészítjük. Ebben az esetben ajánlott minden kiadást és bevételt figyelembe venni. Ne feledjük, a cél az, hogy valóban kiszámíthatók legyenek pénzügyeink, hiszen a későbbi esetleges anyagi nehézségeket így tudjuk megelőzni.
Persze mindent nem láthatunk előre, váratlan események mindig közbejöhetnek. Éppen ezért érdemes úgy tervezni a költségvetéssel, hogy legyen megtakarításunk is, ezáltal nem lesz nagyobb probléma egy váratlan kiadás esetén. De a félretett összeget akár szánhatjuk a nyaralásra vagy a karácsonyi időszakra is. Így pedig elkerülhetjük az újabb hitelek felvételét, esetleg halmozását.

Legyünk előrelátók és tervezzünk tudatosan előre! A tájékozódáshoz pedig használjuk a Pénzügyi Navigátor anyagokat!