5 lépés a környezettudatos otthon felé

  Az elmúlt években egyre többeket kezdett el foglalkoztatni a környezettudatos életmód, mára pedig egyértelművé vált, hogy nekünk is tennünk kell azért, hogy nagyobb barátságban éljünk a szülőbolygónkkal. Bármennyire úgy érezzük, hogy az esőerdők és jegesmedvék védelmére nincs ráhatásunk, jusson eszünkbe, hogy a biciklink sem haladna előre, ha hiányozna az egyik szelepsapkánk. Lássuk hát, mit tehetünk mi annak érdekében, hogy pár lépéssel közelebb kerüljünk a környezettudatos háztartásvezetéshez.  

1. Gyűjtsük szelekítven a szemetet!

Ez talán a legelső és egyik legegyszerűbb lépés a környezettudatosság felé. Ma már az ország szinte egész területén van rá lehetőség, hogy külön gyűjtsük a fémet, a műanyagot és a papírt, amelyek így később új életre kelhetnek. Rendszeresítsünk egy papírzacskót a papír és egy lebomló(!) műanyag zsákot a műanyag szemétnek, és hajrá. Csak arra figyeljünk, hogy a szelektívbe kerülő szemeteink tiszták legyenek, tehát például a vizespalack mehet, de a pizzásdoboz, ha olajos, akkor már sima kuka, a tejesdobozt pedig egy kicsit öblítsük ki, mielőtt a papírosban végzi.  

2. Válasszuk a lebomló vagy újrahasznosított csomagolású termékeket!

Ha már úgyis elkezdtünk szelektíven szemetet gyűjteni, érdemes odafigyelnünk rá, hogy vásárláskor olyan termékek kerüljenek a kosárba, amelyek csomagolása később újrahasznosítható lesz. Két azonos termék közül válasszuk azt, amelyik papírba van csomagolva, az ásványvizek közül pedig amellett tegyük le a voksunkat, amelyiknek nem műanyag a címkéje, vagy ha lehetőségünkben áll akkor vegyünk üveges palack vizet.  

 3. Csökkentsük a műanyaghasználatot!

Apropó ásványvíz: ha tehetjük, inkább vegyünk egy vízszűrős kancsót és egy kulacsot, és minimalizáljuk az ásványvízfogyasztással járó műanyaghasználatunkat. Ez már egy kicsit komolyabb lépés, ami több előkészületet igényel, ám hosszútávon nem csak a környezetünk fogja meghálálni, de minket is jobb érzéssel tölt majd el, ha egyre kevesebb szemetet termelünk. A műanyag bevásárlószatyrok helyett válasszuk a hátizsákokat, a zöldségeknek és gyümölcsnek pedig rendszeresítsünk néhány vászonzsákot a táskánkban, így nem kell mindig újabb műanyagzacskót elhasználnunk, ha hazafele beugrunk néhány almáért.  

 4. Válasszuk a természetes alapú tiszítítószereket!

Nagyon sok takarítószerünk kiváltható természetes anyagokkal. Az öblítő helyett használhatunk illóolajat, a vízkőoldót helyettesítheti az ecet, zsíroldásban pedig verhetetlen a citrom és a szódabikarbóna. Ha egyelőre ezt még túl nagy lépésnek tartjuk, akkor is van lehetőségünk természetbarát módokra váltani: amikor legközelebb mosogató- vagy felmosószert választunk, keressük az öko címkével megjelölt változatokat.  

5. Vásároljunk helyi idénytermékeket!

Végül pedig, ha egy kicsit nagyobb mértékben szeretnénk gondolkodni, vásárláskor tartsuk szem előtt, hogy a vacsorára szánt saláta alapanyagai mennyivel növelik az ökolábnyomunkat. Ha messziről érkeznek, a szállítójármű károsanyag-kibocsátásával is számolnunk kell, ha pedig idényen kívül esszük a zöldségeket, gyümölcsöket, gondoljunk bele abba, mi kellhet ahhoz, hogy decemberben szép piros koktélparadicsomok kerüljenek az aszalunkra! Ha tehetjük, válasszuk a hazai termelők idénytermékeit! Ezek talán a legelső lépések afelé, hogy egy kicsit nagyobb barátságban élhessünk szülőbolygónkkal, de ha csak néhány szabályt sikerül felállítanunk magunkkal szemben a környezetvédelemre vonatkozóan, már azzal is hatalmasat léptünk egy jobb, élhetőbb Föld felé.