5 tipp a gyors nagytakarításhoz

Mindenki imádja a tavaszt, ám a vele járó nagytakarítás már kevesek kedvence. Túl sok idő, túl sok nyűg és az ember úgy érzi, hogy sose lesz vége. De lehet okosan is nagytakarítani, hogy ne egy egész hétvégés program legyen otthonod alapos rendbetétele, hanem csupán néhány – hatékony – óra.  

1. Pakolj el mindent!

De tényleg, mindent! Nyugodtan vegyél elő dobozokat és pakolj össze majdnem úgy, mintha költöznél – persze tévét nem kell elraknunk, csak a kisebb tárgyakat vagy akár könyveket. Azzal, hogy mindent ide-oda pakolsz, csak saját magadat akadályozod, arról nem is beszélve, hogy kicsit a piszkot is mozgatod, akár olyan területekre is, amik már tiszták. Illetve gondolj bele, hogy mennyi idő megy el azzal, hogy A-ból B-be teszel oda-vissza tárgyakat. Ha mindent összepakolsz és félreteszel, az egész otthonodat könnyedén láthatod át, így pedig a tervezés is könnyebb lehet!

 

2. Írj tervet!

Írj egy szigorú listát arról, hogy mivel mikor és leginkább mi után fogsz dolgozni. Készíts el alaprajzot otthonodról, és jelöld a tennivalókat különböző helységekre osztva, majd sorszámozd őket. Gondolkodj logikusan! Kár felporszívózni, ha utána a portörölgetés miatt minden újra tiszta por lesz. Mindig belülről kívülre haladj és felülről lefelé! Így biztosan nem piszkolod össze a már tisztává varázsolt területeket. Emellett a lista a hatékonyság miatt is fontos lehet. Jó ambíció lehet egyre több és több pontot kipipálni. A lista emellett arra is jó, hogy előre megvásárolj minden eszközt, amire szükséged van és 100%-osan felkészült legyél. Ha két törölgetés közben kell kiszaladnod ablaktörlőkendőért vagy új szivacsokért, megszakítod a folyamatot és a lendületet is.

 

3. Készíts elő mindent!

Ha minden kéznél van, minden gyorsabban halad, ráadásul, ha minden tisztítószert és egyéb kiegészítőt odakészítesz, ahol használni szeretnéd – például az ablakmosó szert, a hozzátartozó kesztyűt és rongyot ahhoz az ablakhoz, amivel kezdeni szeretnéd az ablakmosást – kicsit jobban is át fogod látni, hogy mivel végeztél már és mi van még hátra. Ám ne csak a tisztítószereket készítsd elő! Legyen előre meg a felmosóvíz, legyen kimosva minden rongy és legyen minden vödör vagy tál a kellő vízmennyiséggel előkészítve a törölgetéshez!

 

4. Multifunkció!

Gondold végig, hogy mennyi mindent tudsz egy időben csinálni! A takarítás előtt gyűjts először mindent a háztartási gépekbe! A ritkán használt poharak és tányérok mehetnek a mosogatógépbe, a függönyök pedig a mosógépbe. Ám míg a gép dolgozik, az alkotó nem pihen! Miközben párhuzamosan dolgozol a gépekkel, tűzz ki magad elé célokat. Például mosd le az összes polcot és porszívózd ki a kanapét és ágyakat egy mosás időtartama alatt. Egy kis verseny sose árt, ráadásul így könnyedén kialakul egy ütemterved is, ami által okosabban és akár lelkesebben haladhatsz.

 

5. Telefon kikapcs!

Sőt, jobb, ha wifit is kihúzod! A takarítás akkor megy igazán jól és eredményesen, ha az ember elkapja a vágószíj és észre sem veszi, hogy telik az idő, mert csak súrol, sikál és töröl. Persze, jó elképzelni, hogy az első konyhapolc után leül az ember néhány másodpercre végigpörgetni a közösségi médiát, de aztán lesz belőle egy cikk, egy videó, egy filmtrailer és máris félórája szünetel a takarítás, amit már csak szájhúzva, zéró lendülettel kezd újra, kevésbé hatékonyan és sokkal lassabban. Gondoljunk arra, mennyire jó lesz egy egész nap helyett csupán néhány óra alatt végezni. Utána pedig annyi időt tölthetünk okostelefonunkkal, a gyerekkel, a tévével, a kutyával, cicával, férjjel, feleséggel, amennyit csak akarunk.