Fish and chips – Angol ízek otthon!

Bár a nyárról és strandszezonról mindig a hekk jut eszünkbe, de a vízpart mellett és az otthon hűvösében más halételek is jól eshetnek az embernek egy jó nagy pohár frissítő társaságában. Például az angolok ikonikus nemzeti finomsága, a fish and chips! De mit is lehet tudni erről az egyszerű, de nagyszerű gasztronómiai fogásról, ami annyira híressé vált az egész világon és mire kell figyelni, mikor otthon készítjük el? Ezt tudhatod most meg cikkünkből!

Egy kis történelem

A fish and chips igazán egyszerű étel: csupán kirántott hal forró, frissen kisütött burgonyával, népszerűsége mégis évszázadok óta töretlen. A street food egyik legkorábbi képviselője 1860-ban jelent meg először az Egyesült Királyságban, a történelmi feljegyzések szerint pedig 1910-re már több, mint 25.000, az 1930-as években pedig 35.000 üzlet árusította a finomságot. De hogyan is készítsünk mi otthon fish and chipset?

Hozzávalók:

  • Minél frissebb halfilé, lehetőleg tőkehal
  • Olaj
  • Burgonya
  • Liszt
  • Sütőpor
  • Sör

Elkészítés

A hal

Tedjük félre a zsemlemorzsát és néhány tojást egyszerűen keverjünk össze némi tejjel, majd sűrítsük be egy kis liszttel. Figyeljünk az állagra! A párizsi bunda egyik legcsábítóbb tulajdonsága az, hogy könnyen lehet kísérletezni vele, hiszen lényegében egy elég egyszerű alapmassza a végeredmény, amibe bátran tehetünk bármilyen fűszert, sajtot, de akár egy kis burgonyát is. Azért a mértékre figyeljünk – nem csak könnyen túl nehéz lehet az étel, de ha túlzásba esünk, a kisütés is nehéz lesz!

A chips

Majd jöhet a burgonya! A közepes méretű burgonyákat pucoljuk meg és vágjuk őket hosszúkás szeletekre – a felkockázást most nyugodtan felejtsük el! A jól lemosott és szárazra törölt burgonyákat kétszer kell megsütnünk. Először csupán várjuk meg, míg belül megpuhulnak, majd tegyük félre kicsit hűlni őket. Ezután jöhet az újabb sütés, ám ezúttal leginkább arra figyeljünk, hogy a burgonyák ropogósra süljenek.

A tálalás

A fish and chipsnél nem is igazán az ízek számítanak, hanem a hangulat! Bár ma már a legtöbb utcai árus műanyag dobozkákban árusítja a finomságot, az igazi fish and chipset egyszerű fehér papírban vagy újságpapírban adták át az utca emberének – vagyis, ha otthon ezt választjuk a menünek, ne féljünk merészek lenni! Tegyük csak el a porcelántányérokat és nyugodtan együnk kézzel, újságpapíron. Maradandó élmény lehet!