Nemcsak díszesek, hanem finomak is – ehető karácsonyfadíszek

Ha a karácsonyfáról esszük le a díszeket, az valahogy mindig finomabb – te is észrevetted már? Mutatunk néhány szuper ünnepi finomságot, hogy ne (csak) a szaloncukrok tűnjenek el a fáról!  

Szárított almakarikák

Kezdjük a sort az egyik legegyszerűbb édességgel. A szárított almakarika nem hiába olyan népszerű, elvégre nemcsak finom és egészséges, hanem roppant egyszerű az elkészítése is. Csak fel kell őket szeletelni minél vékonyabb karikákra, majd száraz, meleg helyre tenni 3-4 napra, hogy alaposan kiszáradjanak. Ha rájuk kötünk egy szép fonalat vagy selyemszalagot, még szebbek lesznek!  

Aszalt narancskarikák

Ha már a karikáknál tartunk, naranccsal is kipróbálhatunk egy hasonló módszert. Vágjuk néhány milliméteres szeletekre, helyezzük őket egy zsírpapírral letakart tepsire vagy vágódeszkára, végül 3 napra tegyük félre száradni. A szeletek közepén fűzzünk át egy vastag fonalat vagy rafiaszalagot és készen is vagyunk. Citrommal vagy grépfrúttal is kísérletezhetünk.  

Habkarikák

Az ünnepi sütés alatt nagy valószínűséggel marad néhány tojás otthon, amit nem használunk el. Készítsünk belőlük habkarikákat! Tojásonként 6 gramm porcukorból és 2-3 csepp ecetből keverjünk kemény habot, töltsük nyomózsákba, majd sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk belőle tetszőleges formákat: karikákat, gömböket, szívecskéket, amihez csak kedvünk szottyan. Csinosítsuk őket tortadíszekkel, majd 80 fokon szárítsuk ki a sütőben kb. 2 órán keresztül. Az ünnepi asztalon és a fán is jól mutatnak majd.  

Popcornfüzér

Ehhez az aranyos díszhez mindössze egy csomag pattogatni való kukoricára, tűre és cérnára lesz szükségünk. Csak pattogtassuk ki a kukoricát, húzzuk át a tűn a cérnát, végül fűzzük fel a cérnára a kukoricadarabokat. Minél hosszabb füzért készítünk, annál csinosabb lehet tőle a fenyőfánk. Ha pedig egy kis extrát is szeretnénk belevinni, mártsuk a kukoricát olvasztott csokiba, mielőtt felfűznénk.  

Csokibonbon

Ha unjuk a klasszikus szaloncukrokat, cseréljük le házi készítésű bonbonokra! Olvasszunk fel külön-külön néhány tábla ét-, tej- és fehércsokit, majd öntsük szilikon formákba – akár egyenként, akár rétegezve. A tetejükre szórjunk egy kis fahéjat, cukorgyöngyöt vagy őrölt diót, szúrjuk át egy hústűvel, hogy könnyen felakaszthassuk a helyükre, és így tegyük a hűtőbe megdermedni.  

Mézeskalács

A mézeskalács recepteknek se szeri, se száma, gyakorlatilag bárhogyan elkészíthetjük a karácsony egyik (ha nem a) legnépszerűbb süteményét. A már megszokott ízek kedvelői választhatják a hagyományos változatot, ha viszont egy egészségesebb változatot tennénk az asztalra, akkor cseréljük a búzalisztet teljes kiőrlésűre, vagy rozslisztre – higgyük el, ugyanolyan finom lesz! A cukormázas díszítés elkészítéséhez egységes színeket használjunk, hogy ne legyen túlságosan tiritarka a karácsonyfánk. De a mázat akár le is cserélhetjük apró tortadíszekre vagy akár magvakra is: néhány szem dióból, mogyoróból vagy mandulából is csodaszép formákat alkothatunk. Csak a képzeletünk szabhat határt.